Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Couscous

Kutsumanimi: Koda

Rotu: Brumby

Väri ja merkit: Samppanjanmusta, kuonoläsi

Sukupuoli: Ori

Syntynyt: v.2010, 5v. (tehty 26.6.2015)

Rekisterinumero: SKPR-10211

Säkäkorkeus: 180 cm

Tekijä: Emsku, Kht Manhattan

Omistaja: Emsku, Kht Manhattan

 

Kovan onnen Koda

Koda on peräisin Australiasta, jossa se eli villinä neljä ensimmäistä elinvuottaan. Paikalliset brumbyjen ystävät olivat seurailleet nuoren orin touhuja suunnilleen vuoden verran. Ori nimittäin eleli yksin. Se oli kai ajettu pois laumastaan, eikä hevonen ollut koskaan ymmärtänyt liittyä mihinkään poikamieslaumaan tai sitä ei oltu huolittu mukaan. Koda oli jo tuolloin erittäin utelias ihmisiä kohtaan. Se nähtiin usein hortoilemassa lähellä asutusta. Joka kerta se ajettiin pois, mutta aina vain ori palasi takaisin. Usein Koda oli myös vaarassa joutua kiväärin tähtäimeen tai jäädä auton alle, mutta kuin ihmeen kaupalla pelastui joka kerta.

Sitten koitti se kohtalokas päivä, kun Koda jälleen kerran samoili ihmisasutuksen lähettyvillä. Ori pelästyi jotakin ja laukkasi suinpäin piikkilankaan. Piikit raastoivat hevosen vasenta silmää ja sen pitkä harja takertui langan ympärille. Ori kiljui kuin hullu ja tilanteen nähneet paikalliset riensivät apuun. Joku olisi halunnut lopettaa hevosen siihen paikkaan, mutta toiset olivat eri mieltä; toivoa oli vielä. Varovasti harja saksittiin irti piikkilangasta ja Koda kiidätettiin lähimmälle eläinklinikalle. Sen vasen silmä oli jo täysin sokeutunut vammoista, joten silmä poistettiin ja luomet ommeltiin yhteen. Silmän yli kulkevat arvet jäisivät paikoilleen ikuisiksi ajoiksi.

Yksinäistä Kodaa ei haluttu päästää enää uudestaan vapaaksi. Sehän ei olisi välttämättä edes pärjännyt yksisilmäisenä ilman lauman tukea. Siitä päätettiin siis kouluttaa kesyhevonen. Seuraava vuosi kului oppien kesyhevosen tavoille. Kodaa ei ollut vaikea kouluttaa, sillä se oli uteliaan avoin uusille asioille. Tietenkin siinä oli myös ripaus epävarmuutta kaiken kokemansa jälkeen. Kesällä 2015 Koda saapui meille Suomeen saaden vihdoinkin oman lauman Manhattanin asukeista.

Koda on oikein mukava ja huumorintajuinen hevonen. Se tykkää kujeilla tarhassa yhdessä Matin kanssa ja saa jopa Rosen hyvälle tuulelle käyden välillä rapsuttelemassa pikkutammaa. Ori on myös kova antamaan pusuja ihmisystävilleen. Tallissa Koda ei kuitenkaan viihdy lainkaan. Se ei vain kerta kaikkiaan halua olla neljän seinän sisällä, mikä on hyvin ymmärrettävää käytöstä villinä kasvaneelta. Karsinaan joutuessaan ori aloittaa heti imppaamisen, minkä vuoksi sillä on aina oltava tallissa seisoessa imppauspanta. Karsinasta pitää myös aina löytyä viihdykettä, kuten pallo tai pullo, sekä suolakivi.

Hoitaessa Koda on ystävällinen ja seisoo nätisti paikallaan. Joskus se saattaa hieman säpsähdellä, jos sokealta puolelta kuuluu kovia yhtäkkisiä ääniä. Koda nostaa helposti kaviot, eikä nojaile hoitajaan, sekä antaa harjata joka paikasta lukuun ottamatta päätä. Orin pää on todella arka ja se mielellään väistää päähän kohdistuvaa kosketusta. Ori on myös taipuvainen vetopaniikkiin pään herkkyyden vuoksi. Taluttaessa sitä ei siis saa koskaan vetää, vaan hevoselle on parempi sanoa mennään tai tule, niin se tietää lähteä liikkeelle. Kodaa ei myöskään saa hoitaessa sitoa kiinni, mutta hevonen seisookin niin kiltisti, ettei se karsinassa hoitaessa olisikaan tarpeen.

Ratsastaessa Koda on ajoittain hyvin jännittynyt. Jännittävissä tilanteissa sillä on myös tapana hyppiä pystyyn ja innostuessaan se taas pukittelee. Osaa Koda nätistikin mennä ja se osaa perusasiat eli lähteä liikkeelle, kääntyä, vaihtaa askellajia, pysähtyä ja peruuttaa ilman ongelmia. Orin kanssa edetään hitaasti, eikä ole vielä päätetty, kuinka pitkälle se aiotaan kouluttaa. Katsotaan kuinka pitkälle sillä on potentiaalia. Kodalla on myös hypätty hieman ja ori ylittää esteet innokkaasti. Toisinaan Kodalla ratsastetaan vain pelkän kaulanarun kanssa, sillä silloin se rentoutuu nopeammin.

Menneisyydestään ja yksisilmäisyydestään huolimatta Koda on siis oikein kiva nuori hevonen, johon ei voi olla ihastumatta, kun siihen on tutustunut.

 

Arvostelut

Rotuleima hyvä. Rakenne ei sovellu miksikään yhtenäiseksi roduksi, joten brumby on loistava valinta. Sukupuolileima ok, voisi mennä hitusen paremmin ruunasta. Niska voisi olla orille hieman jykevämpi, mutta muuten okei. Kaula hieman pitkulanmuotoinen, kaipaisi enemmän kaarevuutta ja pyöreyttä. Pää hieman suuri kaulaan verratessa. Pään alalinjan muodot hyvät, leukaperä kaartuu sopivasti ja näin ollen myös pään ja kaulan liittymäkohta sopivan selkeä ja syvä. Korvia saisi siirtää ihan hitusen eteenpäin, mutta muuten korvat ovat hyvät. Silmä kaikinpuolin ok. Toisen silmän poistokohdasta olisin tehnyt hieman pienemmän ja valkoinen väri on omaan makuuni liian selkeä. Mahdollisesti ruskea tai musta väri sopisi poistokohtaan paremmin, eikä olisi niin selkeästi erottuva. Sieraimet olisin itse tehnyt mustasta ja ruskeasta, mutta sieraimet vaikuttaisivat olevan muodoltaan kumminkin hyvät. Hevosen suu voisi olla hieman syvempi ja alahuuli ohuempi, mutta plussaa siitä, että suu on tiivis. Merkki on kiva lisäys hevoseen. Ompelujälki kaikinpuolin siistiä ja hevonen näyttäisi olevan suora.

©Kiiapa

Todella ihanat silmät, ihanaa inspiraatiota on käytetty tähän hevoseen. Sulavat, siistit ja kauniit muodot, korvat suloiset ja harja tukevanoloisesti kiinnitetty. Sukupuolileima hyvä. Rotuleima sopii myös oikein mukavasti tälle hevoselle. Kaula saisi olla paksumpi. Kaikessa suloisuudessaan, ennennäkemättömän kaunis, hieno, ja siisti hevonen.

©Loska

 

Näyttelyt

Pvm Paikka/Järjestäjä Luokka/Tuomari Sijoitus
21.12.2015 Suomen keppihevosfoorumi/Myster Kangasorit/Myster 9/11+3hyl. JS
       

 

Kuvia