Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Info

Tallin entinen asukki painttamma Furious Fairy Forest "Säde"

Manhattanin keppihevostalli on perustettu helmikuussa 2013 ja se sijaitsee maalla, rauhallisella alueella Satakunnassa. Tallia ja sivuja ylläpitää kaksi hevosaddiktia tyttöä; Kaisa (-00) ja Emsku (-99), josta käytetään netissä myös nimeä Migi. Molempia yhdistää suunnaton rakkaus hevosiin ja sen ohella keppijalkaisiin. Emsku on harrastanut ja tehnyt keppihevosia jo vuodesta 2006, ja tutustutti Kaisan paremmin tähän mainioon harrastukseen sekä pehmoisiin pumpuliaivoihin vuonna 2012. Tämän jälkeen kaikki IRL-harrastelu on tehty yhdessä. Tallimme nimi oli pari ensimmäistä vuotta Kultakinner, mutta päädyimme vaihtamaan sen, koska kulta-alkuisia talleja oli niin paljon.

Päätalli, pieni ja kodikkaaksi väsätty leikkimökki, sijaitsee Kaisan pihapiirissä. Aktiivisempien IRL-ratsasteluvuosien jo jäätyä taakse ovat tallin asukkaat muuttaneet kuka mihinkin; Kaisan hevoset löytyvät häneltä kotoa, osa Emskun otuksista lymyilee tytön omassa kodissa ja toinen puolisko taas Emskun toisessa kodissa eri paikkakunnalla.

Päätallista löytyy seitsemän karsinaa, jokaiselle hevoselle oma varustenaulakko sekä pari hyllyä varusteita varten. Nykyään talli on kylläkin suurimmaksi osaksi tyhjillään. Päätallin ympäristöstä löytyy kolme erilaista nurmikenttää, joilla on tullut aikanaan väännettyä koulua ja pompittua esteitä useita tunteja. Paria peltoa olemme käyttäneet laukkaratoina. Tallilta löytyy myös pyykkitelineen lähettyviltä pesupaikka ja kaksi maneesia, joista toinen on edelleen silloin tällöin käytössä. Käytössämme oli myös maastoreitti, mutta sitä ei ole tullut enää ratsasteltua pitkään aikaan. Meillä on myös upea kymmenen esteen estekalusto, josta saa kiittää Kaisan ahkeruutta. Tarhoja meillä ei ole, sillä hevosemme ovat aina saaneet kuljeksia vapaasti ulkona. Pari oria oli saanut hommakseen pitää lauman kasassa ja käskystämme ne osasivat paimentaa muut hevoset sisälle talliin. Ainoastaan järjestämämme leirin aikana käytössämme oli kaksi narutarhaa, jotta saimme realistisemman tunnelman.

Shettistamma Rose seikkailemassa

Emskun toinen koti, luonnon rauhassa vailla naapureita sijaitseva maatila, pitää sisällään kauniit maastot, joita on mukava kierrellä niin kepikkäillä kuin oikeillakin hevosilla. Tilan pihapiirissä on myös lampi, jota voi hyvin käyttää kepujen uittamiseen. Maastot voisivat sopia myös keppihevosvaelluksiin, joten sellaisia olisi ehkä mahdollista järjestää tulevaisuudessa, mikäli intoa riittää meillä järjestäjillä ja mahdollisilla osallistujilla. Nyt vielä tyhjillään olevaa navettaa voi pitää myös maneesina, mutta muita kepuilutiloja ei ole. Toki olisi montakin erilaista paikkaa, johon voisi karsinat väkertää, mutta ei oikeastaan ole tarvetta, sillä sisällä talossa hevoset ovat aina helposti kädenulottuvilla. Kesäisin tilan ympäristössä laiduntavat oikeat hevoset.

Ratsastelemme hevosillamme harvakseltaan, silloin kun huvittaa. Menemme niin esteitä kuin koulua, jotkin hevosistamme taitavat myös westerniä, siitä suosituin muoto on meillä reining. Harrastamme myös free ridingia, eli ratsastamme ilman varusteita pelkkä naru hevosen kaulanympärillä tehostamassa ohjausta. Kaikki hevosemme tottelevat kuuliaisesti kaulanarulla ja painoavuilla ratsastusta, mutta toiset ovat kuitenkin luotettavampia kuin toiset tässä touhussa. Muuten IRL-toiminta Manhattanissa on mitätöntä, lukuunottamatta kesää 2013 jolloin järjestimme yhden yön kepparileirin. Ratsastustunteja tai kisoja tuskin tulemme koskaan järjestämään, mutta jo edellä mainitut vaellukset voisivat olla mahdollisia. Lisäksi voisimme järjestää myös päiväleirejä, mutta yön yli kestävät leirit ovat meille liian rankkoja, se todettiin viimekerralla, vaikka leiri sujuikin tosi hyvin ja olemme tyytyväisiä, että pidimme sen.

Bertan kanssa esteitä joskus kauan sitten

Emsku pyörii lähes joka päivä Suomen keppihevosfoorumilla, ilmoittelee hevosia URL-kisoihin ja näyttelyihin sekä vain kuluttaa kallista aikaa. Blogiin eli tallikirjaan kirjoittelemme aina, kun jotain kiinnostavaa kirjoiteltavaa on, ja sivuja muutenkin päivittelemme paljon. Pyrimme vastaamaan vieraskirjan kysymyksiin ja kommentteihin mahdollisimman nopeasti.

Kasvatustoimintamme on erittäin pienimuotoista, emmekä ole painottuneet mihinkään tiettyyn rotuun, kuten varmasti hevoskatraastamme huomaa. Emme katso pahalla risteytyksiä, vaan voisimme melkein sanoa kasvattavamme niitä. Mitä väliä rodulla, kun hevonen on toimiva harraste- ja kisaratsu sekä mukava luonteinen. Manhattanin kasvattajanimi on Manhattanin. Aikaisemmin, kun talli tunnettiin vielä Kht Kultakintereenä, kasvattajanimi oli K.K. Kasvattajanimeämme ei ole rekisteröity SKYhyn, joten emme ole virallinen kasvattaja. Kasvattimme syntyvätkin pääasiassa omaksi iloksemme ilman mitään tavoitteita. Pääasiassa hevosemme eivät anna sukua, mutta jos mielestäsi jokin otuksistamme olisi juuri täydellinen hevosesi isäksi/emäksi, voimme harkita asiaa. Joten kannattaa kysyä vain rohkeasti!

Keitä me sitten oikeastaan edes olemme? Antaa Kaisan kertoa ensin hieman keppihevosharrastuksestaan:

Toiseksi ensimmäinen (joskus pienenä omistin sukkakepun) kepu Tilli tuotiin eteeni joskus vuoden 2009 paikkeilla, jolloin se ei ollut kovin kummoisessa käytössä. Nyt Tilli on kuitenkin suosikkikepuni ensimmäisenä sellaisena. Vanha leikkimökkini muuttui talliksi muistaakseni joskus vuonna 2011, jolloin siellä ei ollut vielä läheskään yhtä monta asukasta kuin nykyään. Ennen tallin perustamista keppistelin Emskun kanssa kahdestaan noin vuoden. Emsku on ollut aina mukana kuvioissa.

Kaisa & Soolo, rakkautta ensisilmäyksellä ;)

Sitten Emskun kertomaa:

Keppihevosia olen näpertänyt suunnilleen 2006 vuodesta asti. Aloitin niiden teon ihan perus sukkakeppareista, siirryin siitä tekemään kaksipalaisia kankaisia ja myöhemmin kolmipalaisia. Lisäksi yritän aina keksiä jotakin uutta tekemiini hevosiin, kuten huulet, hampaat, kieli, silmäluomet- ja ripset sekä turpakarvat. Harrastukseni aikana olen ostanut yhden hevosen (Bimin) kaupasta ja kolme hevosta (Rosen, Matin ja Kassun, joka on jo myyty eteenpäin) toisilta harrastajilta, muut omstamani hevoset ovat olleet itse tekemiäni. Olen ihaillut suomalaista keppihevostoimintaa jo vuosia, mutta vaikka olisin halunnut, en ole päässyt mihinkään tapahtumiin, kuten kisoihin mukaan.

Tallin entinen asukas american bashkir curly -tamma Overall Its Snow Personal Trainer "Lambi"

Jos tulee jotakin kysyttävää, kommentoitavaa tai huomautettavaa, käänny vieraskirjan puoleen, joka löytyy Yhteys-linkin takaa. Huomioithan, että pelkkää omien sivujen mainostamista sisältävät viestit poistamme vieraskirjasta, jotta viestit pysyvät aiheessa.

©2019 Kht Manhattan - suntuubi.com